576429_61432194.jpg
 
Home | Istraživanje - projekti | Popularizacija | Novosti | Oprema | Publikacije | Saradnja | O nama | Linkovi

NOVOSTIParticipation in 11th SERBIAN CONGRESS OF TOXICOLOGY “NEW FRONTIERS AND CHALLENGES IN TOXICOLOGY”
 30.06.2014.
_____________________________________________________________________________________

Members of LECOTOX participated in the 11th SERBIAN CONGRESS OF TOXICOLOGY “NEW FRONTIERS AND CHALLENGES IN TOXICOLOGY” in Sremski Karlovci, Serbia, 24 - 27, June 2014.

 
Participation in SETAC Europe 24th Annual Meeting
_________________________________________________________________________________________________

Tanja Tunic, member of LECOTOX participated in the SETAC Europe 24th Annual Meeting: Science Across Bridges, Borders and Boundaries, 11- 15 May 2014. Basel, Switzerland. 
Dunavska nagrada za mladog istrazivaca Sonji Kaisarevic
26. maj 2014. godine
________________________________________________________________________________________

Docent Sonja Kaisarević sa Univerziteta u Novom Sadu dobitnica je Dunavske nagrade za mladog istrazivača (Danubius Young Scientist Award) za Srbiju, saopstila je danas ta institucija!

Detaljnije...
 
Festival nauke Novi Sad 2014
10.-11. maj 2014.godine
________________________________________________________________________________________

Nebojsa Andrić je Superheroj nauke jer je rukovodilac evropskog projekta "Signaling aktiviran hemikalijama iz spoljasnje okoline i uloga u nastanku oboljenja jajnika"

Istrazivanja u okviru ovog projekta su usmerena na razumevanje odnosa između zagađivača iz spoljasnje sredine i nastanka oboljenja jajnika odnosno infertilnosti kod zena. Jedan od glavnih ciljeva projekta je otkrivanje načina delovanja hemikalija koje se nalaze u spoljasnjoj sredini i kako takve promene utiču na funkciju ćelija u jajniku koje su odgovorne za produkciju hormona i fertilitet. Saznanja stečena u okviru ovog projekta trebala bi da ukazu na moguću povezanost između hemikalija i humanih reproduktivnih oboljenja. Projekat je finansiran od strane Evropske Unije u okviru FP7 projekata.

 
LECOTOX letnja skola prakticne i primenjene ekotoksikologije, 8-11 jul 2013. godine
  22.05.2013.


Od 8 do 11 jula 2013. godine LECOTOX ce organizovati prakticnu obuku iz kontrole toksicnosti otpadnih voda, prvenstvno za polaznike iz javnih zavoda za zastitu zdravlja sa teritorije Republike Srbije, ali i svih drugih zainteresovanih institucija. Sve informacije kao i registracioni formular se nalaze u posebnim dokumentima: 


Mesto odrzavanja:

Univerzitet u Novom Sadu Prirodno-matematicki fakultet 
Departman za biologiju i ekologiju 
LECOTOX - Laboratorija za ekotoksikologiju
Trg Dositeja Obradovica 2, Novi Sad

Broj ucesnika je ogranicen, registrujte se sto pre, a najkasnije do 20 juna 2013. godine slanjem popunjenog formulara na e-mejl:
Ova adresa je zaÅ¡tićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.  

 
SCOPES Valorization Grant workshop finished successfully!

In order to sum up all data and knowledge collected during past three years, project members organised SCOPES Valorization Grant workshop which took place during 22-24 April 2013 at Hotel "Centar" in Novi Sad, Serbia. During the workshop selected participants had opportunity to attend practical course regarded to fish embryo toxicity test with zebrafish (DarT).

Feel free to download featured presentations here
 
Učešće na SETAC CEE konferenciji u Krakovu
24.09.2012.

Članovi LECOTOX-a učestvovali na 3. godišnjoj konferenciji SETAC CEE (SETAC, ogranak Centralne i Istočne Evrope), 17-19 septembar, 2012., Krakov, Poljska

http://www.lecotox.net/EDCetc/index.php/dissemination-of-results

 

Detaljnije...
 
Uspešno završena škola ekotoksikologije!

19.07.2012.Od 23. do 27. juna 2012. godine LECOTOX je organizovao prvu petodnevnu školu ekotoksikologije u obliku teorijski i eksperimentalno organizovane obuke sa akcentom na kontrolu toksičnosti otpadnih voda. Školu su uspešno pohađale: Mr Božana Đurišković, ZZJZ Subotica, Todorović Ivana i Snežana Zelić, ZZJZ Ćuprija, dr Aurora Beljin, ZZJZ Pančevo, Jelena Đurđević i Dušica Radoičić, Univerzitet u Kragujevcu, Marijana Marković, Beogradski Univerzitet. Polaznice su najpre putem predavanja koje je održala dr Ivana Teodorović bile upoznate sa ekotoksikološkim metodama u regulativi Republike Srbije i EU, kao i sa standardnim ekotoksikološkim metodama. Sa ekotoksikologijom izvan regulatornog okvira polaznice škole upoznala je docent Sonja Kaišarević. Nakon uvodnih predavanja usledio je teorijski pregled metoda koje su i praktično izvedene po planu i programu škole:


· Inhibicija bioluminiscencije Vibrio fischeri test

· Daphnia magna akutni test - imobilizacija, hronični test - reprodukcija

· Danio rerio - akutni test, DarT - embrio - larvalni test

· Lemna minor test, inhibicija rasta

· Myriophyllum aquaticum - inhibicija rasta (test sistem voda - sediment) i kontaktni test toksičnosti sedimenta

 

Tokom škole bilo je primetno obostrano zadovoljstvo, kako od strane polaznica tako i od strane članica LECOTOX-a (Tanje Tunić, Varje Knežević, Branke Glišić i Jelene Hrubik) koje su održale teorijsku i praktičnu obuku za navedene metode, gde se kroz svaki korak prolazilo detaljno, od postavke eksperimenata do interpretacije rezultata.

 

LECOTOX se zahvaljuje svim polaznicima škole i želi im uspešan dalji rad i saradnju.

 

 

 
LECOTOX letnja škola praktične i primenjene ekotoksikologije, 23-27 Jun 2012
15.05.2012.


Od 23 do 27 Juna 2012 LECOTOX će organizovati praktičnu obuku iz kontrole toksičnosti otpadnih voda, prvenstvno za polaznike iz javnih zavoda za zaštitu zdravlja sa teritorije Republike Srbije, ali i svih drugih zainteresovanih institucija. Sve informacije kao i registracioni formular se nalaze u posebnim dokumentima:

Info
Program
Cenovnik
Registracija

Mesto održavanja:
Univerzitet u Novom Sadu Prirodno-matematički fakultet
Departman za biologiju i ekologiju
LECOTOX - Laboratorija za ekotoksikologiju
Trg Dositeja Obradovića 2, Novi Sad

Broj učesnika ograničen, registrujte se što pre, a najkasnije do 10 Juna 2012 slanjem popunjenog formulara na e-mejl:
Ova adresa je zaÅ¡tićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.  
Detaljnije...
 
SCOPES projekat – sastanak u Novom Sadu, April 2012
15.05.2012.


Sastanak članova SCOPES projekta: "Establishing and developing of an ecotoxicology platform in Serbia and Croatia: a focus on zebrafish (Danio rerio)", 2010-2012, koji je finansiran od strane Swiss National Scientific Foundation (SNF) - SCOPES 2008-2012 program.


Detaljnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 1 - 14 of 18
Wednesday, 13 December 2017